Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Apbalvoti Latvijas Literatūras gada balvas laureāti; gada balvu prozā saņem Svens Kuzmins

Otrdien, 30. aprīlī, Āgenskalna tirgū ar devīzi LALIGABA sabalsojas notika Latvijas Literatūras gada balvas 2024 (LALIGABA) pasniegšanas ceremonija, kuras laikā tika noskaidrotas labākās 2023. gadā izdotās grāmatas septiņās kategorijās, sveikti Mūža balvas un speciālbalvu ieguvēji. Par gada labāko prozas darbu atzīts Svena Kuzmina romāns Skaistums un nemiers par Kārli Skalbi.

Latvijas Literatūras gada balvas ekspertu komisijas noslēguma balsojumā par LALIGABA ieguvēju nominācijā Labākais dzejas darbs atzīts Marta Pujāta dzejas krājums Dāma baltos džinsos, kas nācis klajā apgādā Neputns. Balva piešķirta par dzeju, kuras lakonisms un precizitāte iezīmē gan Latvijas, gan iekšējās pasaules noslēpumaino, neatklāto, bet vienmēr klātesošo ģeogrāfiju.

Nominācijā Labākais prozas darbs balvu saņēma Svena Kuzmina romāns Skaistums un nemiers, kuru izdevusi Dienas Grāmata. Balva piešķirta par romānu, kurā dziļi pētīts sarežģīts vēstures posms un šķietami labi zināms Latvijas klasikas rakstnieks atdzīvojas pilnīgi jaunā – cilvēciskā, mutuļojošā ideju un kaislību virpulī.

Nominācijā Labākais atdzejojums latviešu valodā balvu ieguva Guntars Godiņš par krājuma Sirreālisms igauņu dzejā sastādīšanu un atdzejošanu. Šo darbu izdevis apgāds Neputns. Balva piešķirta par neticami smagu un gandrīz neiespējamu atdzejotāja, domātāja un līdzradītāja darbu, kura rezultāts lasāms aizrautīgi, skanīgi un paliekoši.

Savukārt par labāko prozas tulkojumu atzīts Māras Poļakovas tulkotais baltkrievu fantastikas autora Viktara Marcinoviča romāns Mova. Šo grāmatu izdevis Prometejs. Balva piešķirta par prasmīgu un neatlaidīgu tulkotājas darbu, iedzīvinot baltkrievu autora asredzīgo antiutopiju latviešu valodā, pārliecinoši parādot nelielas valodas kodējošo (un narkotisko) iedarbību.

Nominācijā Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem laurus plūca Kārļa Vērdiņa dzejoļu krājums Jandāliņš, izdevējs Liels un mazs. Balva piešķirta par dzejoļiem, kas rakstīti tiklab bērniem, kā pieaugušajiem – visiem, kuriem dzīvē vajag mazliet vairāk blēņu un jautrības, pat ja pēc trakas smiešanās reizēm arī jāparaud.

Savukārt nominācijā Spilgtākā debija balvu saņēma Linda Mence (Gabarajeva) par debijas dzejas krājumu Apļi, ko izdevis Neputns. Balva piešķirta par pārliecinoši nobriedušu debijas krājumu, kas parāda ne tikai jaunu un neparastu balsi, kas ienāk Latvijas dzejas pasaulē, bet arī nopietnu un dziļu dzejas lasītājas pieredzi. Debijas kategorijas naudas prēmiju un balvu jau otro gadu atbalsta Jelgavas tipogrāfija.

Kategorijā Spilgtākais darbs literatūrzinātnē par labāko tika atzīta Ingunas Daukstes-Silasproģes monogrāfija par Gunaru Janovski Balsis pār jūru, ko izdevusi Dienas Grāmata. Balva piešķirta par dziļu un panorāmisku skatījumu uz rakstnieka darbu un tā saknēm ikdienā, un līdz ar to arī vērtīgu ieskatu trimdas literatūras tapšanā un kontekstos.

Ekspertu komisija lēmusi šogad piešķirt divas speciālbalvas – dzejniekam un tulkotājam Contram (Marguss Konnula) par latviešu literatūras tulkošanu un popularizēšanu Igaunijā, kā arī Ronaldam Briedim par kultūras izglītības programmas Literārā Akadēmija vadīšanu 20 gadu garumā.

Mūža balva par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas literatūrā piešķirta dzejniecei, prozaiķei, tulkotājai Margitai Gūtmanei.

Lasītāju balva šogad tika noteikta sadarbībā ar sabiedrisko mediju portālu LSM publiskā balsojumā, kas ilga no 29. marta līdz 28. aprīlim. Balsojumā uzvarēja un LSM lasītāju balvu ieguva Rutes Kārkliņas stāstu krājums Ellīgi skaisti noslēpumi (Zvaigzne ABC).

Šogad laureātiem pirmo reizi tika pasniegtas jaunā dizaina balvas, kā arī lielākas naudas prēmijas.

Savukārt SIA Jelgavas tipogrāfija jau no šī gada laureātu grāmatām, sadarbībā ar apgādiem un grāmatnīcām, nodrošinās īpašas uzlīmes, lai tās būtu labāk pamanāmas.

2023./2024. gada LALIGABA ekspertu komisijā darbojas tās priekšsēdētāja, rakstniece Ieva Melgalve, kultūras žurnāliste Undīne Adamaite, dzejnieks, atdzejotājs un mūziķis Pēteris Draguns, literatūrzinātniece un pētniece Madara Āriņa (Eversone), dzejniece un publiciste Ligija Purinaša, rakstnieks Osvalds Zebris, tulkotājs, atdzejotājs un publicists Ilmārs Zvirgzds.

Latvijas Literatūras gada balva (LALIGABA) ir gada nozīmīgākais notikums literatūras nozarē Latvijā. Tas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinības izteikšanu autoriem par gada izcilākajiem darbiem.

Balvu organizē LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts, Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība, atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija un Jelgavas tipogrāfija.

LALIGABA 2024 ceremonija tapusi sadarbībā ar Latvijas Televīziju un notika Āgenskalna tirgū. Scenārija autore Rasa Bugavičute-Pēce, režisors Mārtiņš Kalita, producente Eva Eglāja-Kristsone.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja