Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

ĀM: Dalība ES dod Latvijai pieeju lielākajam pasaules tirdzniecības nolīgumu tīklam ar vairāk nekā 70 partneriem

Dalība Eiropas Savienībā (ES) dod Latvijai pieeju lielākajam pasaules tirdzniecības nolīgumu tīklam ar vairāk nekā 70 partneriem, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

ĀM skaidro, ka tā pamatā ir atvērta, brīva un godīga tirdzniecība. Uzņēmējiem ir jaunas eksporta, investīciju, kā arī izejvielu piekļuves iespējas, savukārt patērētajiem pieejams visaptverošs preču un pakalpojumu klāsts.

ĀM norāda, ka dalība ES nav tikai ģeogrāfisks apzīmējums. Dalība ir apliecinājums gribai iestāties par kopējām Eiropas vērtībām un būt kopā ar valstīm, kas respektē un aizsargā cilvēka cieņu, iestājas par cilvēktiesībām, brīvību, vienlīdzību un solidaritāti, tajā skaitā solidaritāti Ukrainai tās cīņā par brīvību, demokrātiju un noteikumos balstītu starptautisko kārtību.

ĀM atzīmē, ka Latvija no saņēmējvalsts kļuvusi par donorvalsti - pasaules drošībai un ilgtspējai. Attīstības sadarbības finansējums 20 gados pieaudzis līdz 131 miljonam eiro 2023.gadā. Latvija piedalās lielos ES finansētos attīstības sadarbības projektos un aktivitātēs. Ukraina ir bijusi galvenā prioritāte Latvijas attīstības sadarbībā, sniedzot tai vērtīgu pieredzi un zināšanas, kas tagad ļoti noder Ukrainas ceļā uz ES. Kopējais ES atbalsts Ukrainai sasniedz 144 miljardus eiro.

Ceļojot pasaulē, ārkārtas situācijās var saņemt palīdzību citas ES dalībvalsts pārstāvniecībā valstī, kurā Latvijai nav savas pārstāvniecības. Ja nozaudēts personu apliecinošs dokuments, var saņemt pagaidu ceļošanas dokumentu, jebkuras ES dalībvalsts pārstāvniecībā valstī, kurā Latvijai nav pārstāvniecības. Tāpat, paužot savu pilsonisko pienākumu un izdarot politisko izvēli, var piedalīties Eiropas Parlamenta vēlēšanās 8.jūnijā 50 vēlēšanu iecirkņos gan ES, gan ārpus tās.

ĀM akcentē, ka 9.maijā atzīmējam Eiropas dienu, turklāt visa 2024.gada garumā atzīmējam 20.gadskārtu kopš lielākās ekonomiskās un politiskās savienības - ES - paplašināšanās 2004.gada 1.maijā, kad arī Latvija kļuva par tās dalībvalsti.

Atzīmējot Eiropas dienu, ES Informācijas punkti ar ĀM atbalstu organizē radošus pasākumus visos Latvijas novados. Daugavpilī notiek "Eiropas pagalma svētki 2024", Dobelē izzinoša viktorīna, Jelgavā pamatskolas skolēniem rīkots pasākums "Ar grāmatu pa Eiropu", Jūrmalā pasākums jauniešiem "Eiropas Savienība un Tu" un tikšanās ar Eiropas cilvēku Latvijā Ralfu Eilandu.

Limbažos tās ir apmācības par sociālo tīklu nozīmi, Ludzā - intelektuāla spēle "Kas ir ES", Madonā - pasākums "Eiropas ģimeņu sestdiena", Rēzeknē - diskusija "20 gadi ES - sasniegumi un nākotnes ieceres" un radošā darbnīca "Eiropas simbolika pašu rokām", Smiltenē - vārdu spēle "ES un ES - tie esam mēs", Staicelē - diskusija "No 500 izgāztuvēm līdz aprites ekonomikai jeb ko 20 gadi Eiropas Savienībā mainījuši mūsu saimniekošanā".

Talsos notiks pasākums "Eiropas vērtības sarunā ar žurnālisti Inu Strazdiņu", Tukumā - zīmējumu konkurss un izstāde "Mans apsveikums Eiropas Savienībai 20. dzimšanas dienā!" un krustvārdu mīklu konkurss "Es - tukumnieks Eiropas Savienībā", bet Valkā - "Zini par Valkas novadā paveikto kopā ar ES!".

Somijas galvaspilsētā Helsinkos līdz 13.maijam iespējams skatīt foto ceļojumu "ES Lielais sprādziens 2004" ar fotogrāfijām no 2004.gada 1.maija, kad Latvija pievienojās ES. Beļģijas galvaspilsētā Briselē Latvijas Mākslas akadēmijas studentu darbi izstādīti īpašā izstādē Latvijas pastāvīgās pārstāvniecības ES telpās. Izstādi būs iespējams apskatīt līdz novembrim ar iepriekšēju pieteikšanos.

Malmē, Zviedrijā, tieši Eiropas dienā, 9.maijā, dziedātājs Dons pārstāvēs Latviju Eirovīzijas konkursā. Luksemburgā 9.maijā Latvijas vēstniecības pārstāvji ar īpašu stendu piedalīsies ikgadējā Eiropas dienas pasākumā "Eiropas ciemats".

Latvijas vēstniecība Gruzijā 11.maijā nodrošinās Latvijas stendu Eiropas dienu svinībās Tbilisi. Arī Tokijā, Japānā, notiks "Eiropas ciemats". Savukārt Vašingtonā, ASV, Latvijas vēstniecība ASV sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru un Latvijas uzņēmējiem ASV piedalīsies "ES Atvērto durvju dienā 2024".

Budapeštā, Ungārijā, 12.maijā Latvijas vēstniecība ar īpašu stendu piedalīsies Latvijas starptautiskās atpazīstamības veicināšanai Eiropas dienas festivālā. No 12.maija līdz 16.maijam Abu Dabī, Apvienotajos Arābu Emirātos, gaidāms Eiropas Filmu festivāls. Latvijas filma "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi" tiks demonstrēta 14.maijā.

Trīs Baltijas valstu vēstniecības Varšavā, Polijā, 15.maijā notiks "Baltic Grill&Chill" ar mērķi paplašināt Baltijas valstu un Polijas uzņēmēju sadarbību. Savukārt Erevānā, Armēnijā, vēstniecība atbalstīs Armēnijas "EuroClub" rīkoto semināru par ES jautājumiem un aktualitātēm.

Astanā, Kazahstānā, 22.maijā notiks svinīgs koncerts, atzīmējot Latvijas un citu 2004.gadā uzņemto valstu 20.gadskārtu ES. 26.maijā Budapeštā, Ungārijā, vēstniecība piedalīsies Starptautiskā bērnu drošības dienesta rīkotā "Nāciju bulvārī". Kazahstānā 1.jūnijā Astanas Centrālajā parkā notiks Eiropas dienas pasākums, kā arī forums "AgriFood" ar mērķi reklamēt ES produktus. Vēstniecība Grieķijā kopā ar pārējām deviņām valstīm, kuras pievienojās ES 2004.gadā, piedalīsies mākslas projektā. Jūnija sākumā Nikosijas vecpilsētā Kiprā tiks apgleznotas sienas, atainojot katras valsts dejotājus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas