Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Aptiekām jābūt krīzes infrastruktūras sastāvdaļai, uzskata nozares eksperti

Alvis Ērglis, SIA Latvijas aptieka valdes priekšsēdētājs Izdevniecības Dienas bizness konferencē Veselība kā drošība: zāļu pieejamība un apgāde, pārstāvot farmācijas mazumtirdzniecības uzņēmumus, akcentēja būtiskus jautājumus, kuriem nekavējoties vajadzīgs risinājums, lai krīzes situācijā aptiekas varētu produktīvi funkcionēt kā kritiskās infrastruktūras sastāvdaļa.

Teju puse SIA Latvijas aptieka aptieku atrodas tieši Latvijas reģionos un liela daļa no tām ir nelielas aptiekas, kuras turklāt pilda ne tikai savu primāro - medikamentu mazumtirdzniecības funkciju, bet, kā atklāja Alvis Ērglis, arī sociālo funkciju un dažkārt farmaceits atsevišķos jautājumus mēdz aizstāt pat ģimenes ārstu. 

Atsaucoties uz datiem par 2023. gadu, kas vēsta, ka Latvijā ir vairāk nekā 40% iedzīvotāju, kuri cieš no ilgstošām veselības problēmām un hroniskām saslimšanām, viņš pauda bažas, ka pašreizējā situācijā būtu problemātiski apgādāt šos pacientus ar nepieciešamajiem medikamentiem, kuri viņiem ir vajadzīgi ne tikai veselības uzturēšanai, bet daudziem arī dzīvības funkciju nodrošināšanai.

Alvis Ērglis pastāstīja, ka daļa izrakstīto recepšu netiekot atprečotas, taču ņemot vērā pandēmijas sākuma pieredzi, kad iedzīvotāji steidza izpirkt veikalu plauktus, veidojot pārtikas uzkrājumus, visticamāk, cilvēki krīzes gadījumā steigsies iegādāties arī jebkurus viņu rīcībā esošo derīgo recepšu medikamentus. Palielināsies pieprasījums pēc zālēm, kuru krājumi aptiekās nav tik lieli, un nāksies vērsties pie lieltirgotavām pēc papildu resursiem. Jautājums, vai tās spēs operatīvi pietiekamā daudzumā nodrošināt šo pieprasījumu?

SIA Latvijas aptieka valdes priekšsēdētājs uzskata - jābūt skaidrām vadlīnijām, kādiem medikamentiem un cik daudz jāatrodas aptieku krājumos, kā arī piegādes shēmai, lai iedzīvotāji pat visattālākajos valsts reģionos varētu justies droši par zāļu pieejamību.

Medikamentu rezervju uzkrājumiem jābūt decentralizētiem, jo krīzes gadījumā būs grūtības nodrošināt kvalitatīvu zāļu piegādi visā Latvijā, ja tie koncentrēsies tikai vienā noliktavā, kura atrodas, piemēram, Rīgā.

“SIA Latvijas aptieka aptiekās medikamentu resurss ir lielāks nekā pirms pandēmijas, taču tā nodrošināšana gulstas uz uzņēmuma pleciem,” norādīja Ērglis, aicinot valsts atbildīgās iestādes izstrādāt stratēģiju rīcībai krīzes apstākļos un rast arī finansiālu atbalstu aptieku kā krīzes infrastruktūras sastāvdaļas nodrošināšanai.

Uzziniet, kādi ir kiberdrošības un vēl citi izaicinājumi, ar kuriem jau šodien saskaras aptiekas Latvijā, it sevišķi valsts attālākajos reģionos, skatot video!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas