Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Izraēlas armija veic "mērķētus triecienus" Rafahā

Izraēlas armija pirmdienas vakarā paziņoja par "mērķētu triecienu" sākšanu Rafahā pret palestīniešu kaujinieku grupējumu Hamās.

Izraēlas kara valdība apstiprināja militāru operāciju Gazas joslas dienvidu pilsētā dažas stundas pēc tam, kad "Hamās" apliecināja, ka pieņem Ēģiptes un Kataras pamiera piedāvājumu.

Ziņu aģentūras AFP korespondents ziņoja par spēcīgu bombardēšanu Rafahā naktī pirms otrdien gaidāmajām sarunām par pamiera piedāvājumu, kas paredz trīs posmus: pilnīgu Izraēlas karaspēka izvešanu no Gazas josla, kara dēļ pārvietoto palestīniešu atgriešanos un ķīlnieku un gūstekņu apmaiņu ar mērķi panākt "pastāvīgu pamieru".

Gan palestīniešu drošības amatpersona, gan Ēģiptes amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, atklāja, ka Izraēlas tanki ir iegājuši Rafahā, nonākot tikai 200 metru attālumā no Ēģiptes robežas.

Ēģiptes amatpersona apliecināja, ka operācija ir šķietami ierobežota. Viņš un "Hamās" televīzijas kanāls "Al Aqsa" vēstīja, ka Izraēlas amatpersonas ir informējušas Ēģipti, ka karavīri tiks izvesti pēc operācijas noslēguma.

Izraēlas armija plašākus komentārus nav sniegusi.

Pirmdien Izraēlas armija paziņoja, ka likusi evakuēties aptuveni 100 000 cilvēku no Rafahas austrumu daļas pirms gaidāmā uzbrukuma Gazas joslas dienvidu pilsētai.

Svētdien četri Izraēlas karavīri tika nogalināti, kad "Hamās" kaujinieki netālu no Rafahas robežšķērsošanas punkta palaida šāviņus uz Izraēlas dienvidiem.

Baltais nams pirmdien turpināja ASV sabiedrotajai Izraēlai paust bažas par plašas militārās operācijas Rafahas blīvi apdzīvotajos rajonos katastrofālajām sekām.

Pamiers ļautu izbeigt septiņus mēnešus ilgušo karu Gazas joslā, tomēr nav skaidrības, vai par to iespējams vienoties. Izraēla uzsvēra, ka vidutāju pamiera piedāvājumā nav izpildītas tās "pamata prasības".

Vairāk nekā miljons cilvēku, bēgot no Izraēlas militārās ofensīvas citās Gazas joslas daļās, ir sapulcējušies teltīs un pārpildītos dzīvokļos Rafahā. Izraēla apgalvo, ka Rafaha ir "Hamas" pēdējais cietoksnis, bet Izraēlas tuvākās sabiedrotās ASV iebilst pret pilna mēroga iebrukumu pilsētā, kas robežojas ar Ēģipti, ja vien Izraēla nesniegs "ticamu" plānu civiliedzīvotāju aizsardzībai šajā pilsētā.

Kara Gazas joslā dēļ mājas ir bijuši spiesti pamest aptuveni 80% no 2,3 miljoniem teritorijas iedzīvotāju, un vairākās pilsētās nodarīti plaši postījumi dzīvokļiem, slimnīcām, mošejām un skolām. Saskaņā ar "Hamās" kontrolēto Gazas joslas veselības aizsardzības iestāžu datiem bojāgājušo skaits teritorijā pārsniedz 34 500 cilvēkus.

Karš sākās 7.oktobrī, kad "Hamās" Izraēlas dienvidos sarīkoja slaktoņu, nogalinot ap 1200 cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotājus, un nolaupot vēl aptuveni 250 cilvēku. Izraēla apgalvo, ka kaujinieki joprojām tur aptuveni 100 ķīlniekus, bet vēl vairāk nekā 30 cilvēku gūstā ir miruši. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits