Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

VDD līdz šim nav konstatējis sankciju pārkāpumus Latvijas gāzes darbībās ar dividendēm

Valsts drošības dienests (VDD) līdz šim nav konstatējis sankciju pārkāpumus vai to mēģinājumus AS Latvijas gāze (LG) darbībās ar dividendēm, aģentūrai LETA apstiprināja dienestā.

VDD aizvadītā gada jūlijā sāka pārbaudi saistībā ar LG lēmumu izmaksāt dividendes visiem akcionāriem, tajā skaitā Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļautajam uzņēmumam "Itera Latvija".

Saskaņā ar VDD rīcībā esošo informāciju, "Itera Latvija" atrodas Igora Sečina faktiskā kontrolē. Krievijas naftas kompānijas "Rosņeft" vadītājs un Krievijas diktatora Vladimira Putina ilggadējais sabiedrotais Sečins kopš 2022.gada 28.februāra ir iekļauts ES sankciju sarakstā par darbībām, ar ko tiek grauta vai apdraudēta Ukrainas teritoriālā integritāte, suverenitāte un neatkarība.

Lai ierobežotu finanšu līdzekļu nonākšanu Sečina rīcībā, sankcijas tiek attiecinātas arī uz viņa faktiskā kontrolē esošo uzņēmumu "Itera Latvija".

Pārbaudes gaitā VDD noskaidroja, ka LG 2023.gada 23.augustā ir izmaksājusi dividendes saviem akcionāriem, izņemot sankcijām pakļautajam uzņēmumam "Itera Latvija". LG lielākais akcionārs tikmēr ir Krievijas "Gazprom".

Saskaņā ar VDD rīcībā esošo informāciju, akcionāru sapulcē pieņemtais lēmums ir ticis pildīts tiktāl, cik to ļauj spēkā esošie normatīvie akti un sankciju režīms. Tā kā dividenžu izmaksa "Itera Latvija" likumīgā ceļā nav iespējama, šim uzņēmumam paredzētā peļņas daļa ir tikusi iegrāmatota "Latvijas Gāze" bilancē kā neizmaksātās dividendes, šos līdzekļus iesaldējot.

Ņemot vērā minēto, VDD "Latvijas gāzes" darbībās ar dividendēm starptautisko sankciju pārkāpšanu vai pārkāpšanas mēģinājumu līdz šim nav konstatējis, paziņojumā pauž dienests.

VDD atgādina, ka ES iedzīvotājiem, iestādēm, uzņēmumiem un organizācijām ir aizliegts tieši vai netieši darīt pieejamus finanšu līdzekļus vai saimnieciskos resursus ES sankcijām pakļautām personām vai uzņēmumiem. Par darbībām, kuru rezultātā finanšu līdzekļi vai saimnieciskie resursi nonāk sankcijām pakļautas fiziskas vai juridiskas personas rīcībā, draud kriminālatbildība.

Tāpat dienests informēja, ka starptautisko sankciju pārkāpšanas gadījumu un mēģinājumu identificēšanā pastāvīgi sadarbojas ar bankām un citām finanšu iestādēm. VDD atgādina, ka bankām un citām finanšu iestādēm saskaņā ar Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likumu ir pienākums nekavējoties, bet ne vēlāk kā nākamajā darbadienā informēt VDD par iespējamiem sankciju pārkāpšanas gadījumiem vai mēģinājumiem un to rezultātā klientu kontos iesaldētiem līdzekļiem.

Jau ziņots, ka Ekonomikas lietu tiesa pēc jurista Mārtiņa Kvēpa vērtē, vai LG likumīgi izmaksājis dividendes vairāku miljonu eiro apmērā Krievijas uzņēmumam "Gazprom" un SIA "Itera Latvija", kuru faktiski kontrolē cits Krievijas enerģētikas uzņēmums "Rosneft", vēstīja Latvijas Televīzija.

Prasību pret kompāniju Kvēps cēlis, jo uzskata, ka dividendes izmaksātas neatbilstoši "publiskai kārtībai un labiem tikumiem", un tas vērtējams kā Eiropas Savienības noteikto sankciju pārkāpums. Kvēps ir pārliecināts, ka "Itera Latvijai", ilgstoši neatklājot savu patieso īpašnieku struktūru, nav tiesību piedalīties akcionāru sapulcēs, attiecīgi to lēmumiem nav bijis kvoruma.

LETA jau rakstīja, ka LG koncerna neto apgrozījums pērn bija 159,819 miljoni eiro, kas ir 4,4 reizes mazāk nekā 2022.gadā, kad dabasgāzes cenas piedzīvoja milzu kāpumu, kā arī uzņēmums cieta 56,911 miljonu eiro zaudējumus pretstatā peļņai gadu iepriekš. "Latvijas gāzes" apgrozījums 2022.gadā bija 702,604 miljoni eiro, bet peļņa - 40,8 miljoni eiro.

LG lielākie akcionāri ir Krievijas "Gazprom" (34%), "Rietumu banka" (28,97%), Vācijas kompānija "Uniper Ruhrgas International GmbH" (18,26%) un SIA "Itera Latvija (16%).

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas